Uunien ja liesien energiankulutus

Miten voit vaikuttaa Uunien ja liesien energiankulutukseen?

Voit tutkia, miten oma käyttö, laitteen koko ja energiatehokkuusluokka vaikuttavat uunien ja liesien energiankulutukseen sekä laitteiden käytön kustannuksiin

kuvituskuva uuni
Kuva: Lindgren Sanna

1. Valurautaiseen lieteen verrattuina keraaminen liesi on energiatehokkaampi. Induktioliesi on energiatehokkain

2. Hyödynnä myös uunin esilämmitysaika sekä jälkilämpö.

3. Kun valmistat ruokaa uunissa, kannattaa valmistaa useita ruokia samalla uunin lämmityskerralla.

4. Käytä paksupohjaisia kattiloita, jotka varaavat enemmän lämpöä. Käytä kattilassa myös kantta. 

5. Kiertoilmauunissa voi lämmittää ruokaa monessa kerroksessa ja ruuan valmistus vaatii yleensä alemman lämpötilan kuin perinteisessä uunissa.

6. Jousta energiankulutuksessa. Käytä laitteita silloin, kun sähköä tuotetaan paljon, mutta käytetään vähän, jolloin hyödyt myös sen edullisuudesta. Lisätietoa kulutusjoustosta löydät esimerkiksi täältä: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/sahkon_kulutusjousto

Kuvituskuva
Kuva: Hier und jetzt endet leider meine Reise auf Pixabay aber Pixabaystä 2

Kotitalouksien uunien energiankulutus perustuu EU:n tuotekohtaisen, laitteen energiamerkitää koskevan asetukseen ja se kuvaa energiankulutusta, joka tarvitaan vakiokuorman lämmittämiseen kotitalouksien sähkölämmitteisen uunin pesässä kypsennysjakson aikana. Liesien energiankulutus on laskettu työtehoseuran vuonna 2011 teettämän induktiotasojen vertailun tulosten perusteella. Laskennassa käytetty kulutusarvo on laskettu testin tulosten keskiarvon perusteella. Laskennassa ei huomioida eroavaisuuksia keittoajassa. Voit tutkia, miten oma käyttö, laitteen koko ja energiatehokkuusluokka vaikuttavat laitteen energiankulutukseen sekä käytön kustannuksiin.

Lisätietoa energiamerkinnästä: Energiamerkintä.fi -sivulta

Lisätietoa työtehoseuran tutkimuksesta: https://www.tts.fi/uutishuone/tts_n_tutkimusjulkaisut/asumisen_julkaisut/induktiotasojen_vertailu.2137.news

Scroll to Top