Asumisen energiatehokkuus

Asumisen energiatehokkuuden opas ja laskurit

 

 

Energiankulutuksen laskureita on käytettävissä seuraaviin laiteryhmiin

Huomaa, että energiankulutuslaskurit ovat tehty voimassa olevien energialuokitusten mukaan. Vanhojen laitteiden energialuokkia ei voi suoraan suhteuttaa uuteen energialuokitukseen.

Kuvituskuva
Kuva: Ryan McGuire Pixabaystä

Astianpesukoneet

Miten astianpesukoneen koko, käyttötottumukset ja laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat astianpesukoneen energiankulutukseen ja käyttökustannuksiin?

Vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen

Energiankulutuksen laskurit:

Pyykinpesu ja kuivaaminen

Miten pyykinpesukoneen, kuivausrummun tai kuivaavan pyykinpesukoneen koko, käyttötottumukset ja laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat laitteen energiankulutukseen ja käyttökustannuksiin?

Vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen

Energiankulutuksen laskurit:

Televisiot ja näytöt

Miten televisioiden ja näyttöjen koko, käyttötottumukset ja laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat laitteen energiankulutukseen ja käyttökustannuksiin?

Vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen

Energiakulutuksen laskuri:

Kylmälaitteet

Miten jääkaapin, pakastimen ja jääkaappi-pakastin yhdistelmälaitteen koko, käyttötottumukset ja laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat laitteen energiankulutukseen ja käyttökustannuksiin?

Vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen

Energiankulutuksen laskurit:

Uunit ja liedet

Miten uunien ja liesien koko, käyttötottumukset ja laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat laitteen energiankulutukseen ja käyttökustannuksiin?

Vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen

Energiankulutuksen laskurit:

Huoneiston lämpötila

Miten huonelämpötilan muutos vaikuttaa asunnon lämmitysenergiankulutukseen ja kustannuksiin? Miten asumistottumuksilla voi vähentää lämmitysenergiankulutusta?

Vinkkejä lämmitysenergiankulutuksen vähentämiseen

Huonelämpötilan vaikutus energiankulutukseen ja kustannuksiin

Vedenkulutus ja vuotovesi

Kuinka paljon vuotavat vesikalusteet aiheuttavat lisäkustannuksia? Miten käyttövedenkulutus vaikuttaa energiankulutukseen ja kustannuksiin. Miten omilla käyttötottumuksilla voi vähentää veden- ja energiankulutusta.

Vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen

Kulutuksen, kustannusten ja energiakulutuksen laskurit

Kuvituskuva vesi
Kuva: PublicDomainPictures Pixabaystä
Aurinkoinen merenranta kuvituskuva
Kuva: Sanna Lindgren

Rakennusten lämmittäminen kuluttaa energiaa. Ilmaston lämmetessä myös sisätilojen jäähdyttämisen tarve kasvaa. Pitkä lämmin suihku tuntuu hyvältä, mutta lämpimän veden tuottaminenkin kuluttaa energiaa. Pyykkiä pestään ja kuivataan koneissa, ruuat pidetään kylmänä jääkaapissa tai pakastimessa ja Netflixistä katsotaan suosikkisarjaa. Käytämme sähköä kaiken aikaa. Käytön aikaiseen energiankulutukseen voi onneksi omilla elintottumuksillaan vaikuttaa suuresti.

Tältä sivulta löydät tietoa kodin laitteiden, veden kulutuksen ja huonelämpötilan vaikutuksesta energiankulutukseen. Lisäksi voit testata laskureillamme, miten omat käyttötottumuksesi sekä laitteen energiatehokkuusluokka vaikuttavat energiankulutukseen sekä käytön kustannuksiin. Laskureissa on mahdollista käyttää ohjearvoisia hintoja tai laskea kustannukset oman energiayhtiön taksan mukaan.

Laitteita ei aina kannata vaihtaa energiatehokkaampaan laitteeseen vain energiankulutuksen vähentämisen vuoksi. Kuitenkin usein jo yli 10 vuotta vanhan laitteen vaihtaminen uuteen kannattaa myös energiataloudellisesti. Tärkeintä olisikin, että olemassa olevasta laitteesta pidetään hyvää huolta, käytetään sitä oikein ja taloudellisesti. Käyttötottumuksia muuttamalla, kuten pesemällä vain täysiä koneellisia tai esimerkiksi välttämällä valmiustilan käyttöä voi säästää jo huomattavasti energiaa ja rahaa!

Scroll to Top